Konsten att vara nöjd

Added on by Lisa Mach - Friheten i att släppa taget.

Det gick upp för mig hur enormt stor kraftansträngning det krävs för att vara missnöjd och att alltid vilja ha mer, vara mer och önska mer. Att istället välja att bara vara nöjd kräver egentligen (när vi kan praktisera det) en ytterst liten kraftansträngning.

Men då vi är vana med att vara missnöjda, väljer hjärnan hellre det spåret, och det kan upplevas tyngre att istället välja nöjd, eftersom att det behöver ändras riktning i tanke- och känslobanorna. 

Konsten att vara nöjd

Att välja att vara nöjd är en konst och för att det verkligen ska ge avslappning i alla delar av oss, behöver denna nöjdhet komma inifrån. Du behöver släppa alla krav som du satt upp för dig själv, och istället rikta energin mot att vara nöjd. I varje stund av nuet som du känner dig nöjd slappnar du, dina tankar och din kropp av. Du får tillgång till hela dig, den du är och din kraft. 

Att vara nöjd är inte detsamma som att ha allt. Det är en inre upplevelse av att det som är just nu är helt perfekt, oavsett hur det är. 

Det är din längtan som kallar på dig

Att tro att du någon gång ska bli nöjd där framme, gör att du jäktar dig fram genom livet utan att märka efter hur du har det just nu. Du simmar i högt tempo fram genom en massa outforskade behov. 

Anledningen till att detta jäktande driver dig framåt i drömmen om att bli nöjd, är för att det finns en längtan i dig, som försöker göra sig synlig. 

Du kan, redan nu, definiera din längtan. Det ditt hjärta innerst inne längtar efter. Låt det få komma fram, lär känna denna längtan och var medveten om att den längtan finns där. Men för guds skull, jäkta nu inte efter att prestera fram denna längtans uppfyllelse. Ta det lugnt.. låt den finnas där som ett litet guldkorn inne i dig, och ta emot alla små öppningar som visar sig på vägen. 

Tids nog kommer du att vara mitt i det du längtat efter, kanske är du egentligen där redan nu? Men för att du överhuvudtaget ska kunna förstå att du nu har nått dit, där din längtan uppfyllts, behöver du ha lärt dig konsten att vara nöjd. För annars kommer du aldrig att förstå att det du längtar efter faktiskt redan är här. 

Lisa Mach - For the freedom of letting go